24 aprilie 2009

Revista presei

Ce mai citeste lumea de pe mapamond, pai este simplu. In timp ce la noi cele mai citite articole sunt de genul "cine a mai inselat pe cine", "cine s-a mai batut cu cine", bla, bla... in alte tari interesul este diferit. Am fost curioasa sa vad ce stiri ocupa primul loc in preferintele oamenilor, asa ca am cautat pe cateva site-uri importante. In meniul zilei de astazi pe primul loc se afla stirile care vorbesc despre internarea in spital a moderatorului "The Tonight Show", Jay Leno, care lipseste de la emisiunea sa pentru prima data in ultimii 17 ani. Asa ca pe Google News, la sectiunea "Most Popular" gasim stiri despre Leno pe primul loc, la Reuters la fel, pe Yahoo News il regasim pe locul trei, iar pe CNN pe locul doi.
Printre alte subiecte de interes se mai numara si problema celor doi jurnalisti americani ce au fost arestati si acum supusi unui proces in Coreea de Nord, dar si vanzarea unui tablou semnat Adolf Hitler cu 15.000 de dolari. Pe BBC cele mai importante stiri sunt "Fondul Monetar International doreste urgentarea reformei sistemului bancar" si scaderea profitului Microsoft. Bineinteles ca acestea nu sunt singurele stiri de interes, asa ca lectura placuta!

23 aprilie 2009

Batalia cartilor

Sau mai bine spus batalia trusturilor media, care nu mai stiu din ce sa scoata bani si cum sa-si creasca vanzarile. Unii oameni au vazut ca fiind de bun augur aparitia ziarelor insotite de carti, eu nu am vazut decat o lupta mediatica inca de la inceput, care pana acum a fost tacita dar acum a explodat. Strategia implementata de Cotidianul, pentru ca de fapt ei sunt primii care au scos carti impreuna cu ziarul, a luat apoi amploare in momentul in care Adevarul a inceput sa publice mari opere ale literaturii universale, in fiecare joi. Intrucat ideea a prins la public, ba chiar oamenii se bateau la inceput pe carti, cozile fiind interminabile, Jurnalul s-a gandit sa faca ceva asemanator asa ca inceput sa reediteze Biblioteca pentru Toti, dar numai titluri romanesti.

Si iata ca "Enigma Otiliei" a pus punctul pe"i" si a dezlantuit razboiul intre Adevarul si Jurnalul. Sunt tare curioasa pana unde vor ajunge, pentru ca ne aflam intr-o situatie de genul "rade ciob de oala sparta", niciun trust neavand dreptul sa cracneasca pentru ca mai mult ca sigur nu sunt in regula cu drepturile de autor. Sa nu uitam ca atat Adevarul, cat si Jurnalul au antecedente in ceea ce priveste platirea drepturilor de autor celor de drept, asa ca nu vad de ce noi, niste simpli cititori, ar trebui sa tinem cu unii sau altii (asta apropos de forumul de pe site-ul Adevarul, unde au aparut repede aparatorii celor doua parti). Asta ca sa nu mai punem la socoteala si bisnita pe care o fac. La mine in cartier exista o tanti vanzatoare de ziare care da spaga celor care aduc cartile Adevarul ca sa-i aduca mai multe, la randul ei cerand cate 1 leu in plus cumparatorilor. Si stiu ca nu este singura care le da spaga angajatilor ce distribuie cartile. Iar acum cartile, atat de la Adevarul cat si de la Jurnalul, zac cu saptamanile pe tarabe, in ciuda laudelor proprii ale ziarelor care publica articole pompoase in fiecare saptamana.

Si din asta cine are de pierdut? Cetatenii, oamenii simpli, ca mine si ca voi, care isi doresc cartile sau pur si simplu le cumpara ca sa fie in pas cu lumea (da, exista si asemenea persoane). Dintr-o data am devenit o natiune de culti, de iubitori de literatura de orice fel, dintr-o data ne-am transformat intr-o natiune care vrea sa citeasca??!! Oare sa fie chiar asa sau doar media a dovedit inca o data ca este a patra putere in stat si stie cum sa joace pe degete oamenii? Eu cred ca a doua varianta :) pentru ca sincer nu suntem o natiune culta si nici iubitoare de carti, ci de manele si de kitsch. Daca suntem asa de dornici sa citim, atunci de ce librariile sunt intotdeauna goale, de ce la targurile de carte majoritatea oamenilor merg doar ca sa mai iasa din casa si sa mai socializeze? Pentru ca asta ne-a invatat media, sa facem parte din turma, a diminuat rolul culturii si invataturii. Iar acum isi bate joc de marile opere, atat romanesti cat si internationale, taraste istoria literaturii in noroi in timp ce oamenii devin si mai indiferenti ca inainte.

22 aprilie 2009

Pulitzer 2009

Premiile Pulitzer au fost inmanate si ca in fiecare an au surprins publicul. Nu stiu de ce dar am avut o presimtire ca in acest an la categoria fotografie va castiga ceva legat de Obama si iata ca asa a fost.
La "Breaking News Photography" a castigat Patrick Farrell, de la "The Miami Herald" cu niste fotografii impresionante care prezinta dezastrele produse de uraganul Ike si de o puternica furtuna din Haiti, iar la categoria "Feature Photography" a castigat Damon Winter de la "The New York Times", cu fotografii din campania prezidentiala a lui Obama.
Lista completa a castigatorilor premiilor Pulitzer pe 2009 o puteti accesa aici.

21 aprilie 2009

Sporturi nationale in zi de sarbatoare

Am asistat zilele trecute la o discutie foarte interesanta, cand cineva povestea cazul unei persoane plecate in Canada, a carei mama ramasa in Romania nu intelegea de ce odorul ei a plecat de aici, unde avea "tot ce ii trebuie", intr-o tara plina de straini, unde are numai o casa si o masina. Singurul lucru pe care l-am zis in momentul in care am auzit aceasta conversatie a fost "stilul de trai" si toata lumea si-a intors privirile catre mine. Stilul de trai, modalitatea de viata, conceptiile si regulile dupa care ne ghidam, asta este ceea ce ne face sa ne simtim mai bine intr-un loc si mai rau in altul, nu o casa si o masina. Diferenta dintre noi si Canada este pe putin de cateva sute de ani si aici nu ma refer la atestare istorica sau mai stiu eu ce, ci la civilizatie, la mentalitatea oamenilor. Cuvintele mele s-au materializat foarte repede, in aceeasi zi, la doar cateva ore distanta de acea discutie, unde raspunsul meu parea din alta lume.

Pentru ca era frumos afara am iesit din nou sa ma plimb prin parc, iar peisajul care mi s-a infatisat a fost mai mult decat horror, daca exista asa ceva. Horror show, ca sa revin la expresia ce imi place si pe care un personaj al unei carti o folosea frecvent. Asta e, horror show e cea mai buna descriere a ceea ce am vazut si care m-a determinat sa-mi doresc mai mult ca oricand sa stau inchisa in casa, in lumea mea.

Parcul ce cu o zi inainte era extrem de frumos, plin de verdeata si linistitor, unde m-am plimbat cateva ore fara sa simt cum trece timpul, acum se transformase in scena unui veritabil circ, unde intalnesti laolalta cele mai ciudate personaje.
La tot pasul intalneai o amestecatura ciudata de oameni cu pielea mai colorata :), asta ca sa nu zica cineva ca ma iau de unii si de altii, chiar daca asa este, de tineri care probabil incercau sa-si faca loc in curentul emo, de batrani intrigati, de adulti imaturi, de sportivi iritati ca nu aveau unde sa "ruleze", de oameni imbracati in hainele cele bune, de sarbatoare (ca doar a fost Pastele), iar daca am uitat pe cineva sa ma ierte, probabil a fost mult prea neinteresant pentru mine.

Insa toata aceasta adunatura avea cateva lucruri in comun: injuraturile, muzica data tare care rasuna ingrozitor din prea micile boxe de la telefoane si semintele (care pe buna dreptate si-au capatat numele de sport national al Romaniei). Tone de seminte si de injuraturi, de coji scuipate in scarba pe unde se nimereste, chiar si pe alti oameni, de ambalaje aruncate te miri unde, ca sa nu mai spun de mirosuri ingrozitoare ce te izbeau in momentul in care treceai pe langa cineva.

Si ca sa revin de unde am plecat... In asemenea conditii, oare nu ai prefera sa traiesti in alta tara, mai civilizata, chiar daca aici "ai tot ce iti trebuie"? Pentru ca, asa cum am mai zis, nu totul se reduce la o casa si o masina.

19 aprilie 2009

Pierdut sarbatori! Fara recompensa.

Presupun ca ar trebui sa postez ceva in spiritul sarbatorilor, in care sa urez numai de bine tuturor, unde totul sa fie bine si frumos, calduros, bla, bla. Nu o s-o fac, nu pentru ca nu-mi plac sarbatorile, ci pentru ca in ziua de astazi nu exista respect pentru sarbatoare. Oamenii asteapta sarbatorile numai pentru ca au liber si pentru ca vor baga multa mancare in burdihane, asa cum am facut si eu, recunosc. Si imediat ce revenim la treburile zilnice incepem si ne plangem - ca felul intai de la masa lui cutare nu a fost bun, ca am mancat prea mult si mi-a fost rau, ca am vrut sa merg la plimbare da' era plin in parc si tot asa...la lista poate adauga fiecare. Spiritul de sarbatoare unde s-a pierdut? Sarbatorile sunt facute pentru a te bucura de ceea ce ai, spre a fi recunoscator pentru ce ti s-a dat si nu ti s-a luat si pentru a impartasi totul cu familia si cei dragi. Sarbatorile nu inseamna numai niste mesaje copiate de pe net (la capitolul asta va spun ca urasc sa primesc acelasi mesaj de 10 ori, ba sa primesc acelasi mesaj ca si anul trecut... asa ca, daca tot am facut paranteza asta, nu mi le mai trimiteti, macar scutiti niste banuti), nu inseamna numai burti pline, oameni piliti, imbulzeala de orice fel (magazine, biserica, metrou, masini pe autostrada, parc, padure) sau muzica tare. Si atat. Punct. Daca aveti alta parere sau vreti sa mai adaugati ceva va astept la comentarii, eu ma opresc aici.