30 martie 2009

Medvedev vs. Putin

Imi place naivitatea (nu stiu daca poate fi numita chiar asa, dar suna bine :)) unor jurnalisti de la noi din Romanica. Daca in ceea ce priveste politica interna, unde in ultima vreme am fost asaltata de prea-maritului Basescu, despre care se scriu verzi si uscate, in functie de politica ziarelor, pe plan extern situatia sta altfel.
Am ales sa vorbesc despre acest subiect pentru ca personajele politice mioritice mi se par mult prea insipide fata de adevaratii politiceni, iar politica practicata de ai nostri are o nota pur caragialiana.
Este vorba despre Dmitri Medvedev, pe care jurnalistii nostri au preferat mereu sa-l prezinta intr-o lumina favorabila sau cel putin neutra. Adevarul lipseste, oare pentru ca Basescu inca incearca intr-un mod lamentabil o apropiere de Mama Rusie, lucru pe care Putin l-a taxat pe buna dreptate si foarte diplomat? Se prea poate, cert este ca unii dau tonul iar altii preiau fara sa analizeze.
Marioneta lui Putin, Medvedev, a declarat deschis intr-un interviu acordat BBC ca in Mama Rusie exista asasinate cu caracter politc. Wow...asta da joc politic din partea rusilor si... multumim pentru nota informativa :)!
Iar ca farsa sa fie originala pana la capat liderul de la Kremlin a tinut sa "multumeasca" ziarului Novaia Gazeta ca este una dintre putinele publicatii din Rusia (dar singura asa inversunata :D) care critica deschis puterea. Sau mai bine spus le-a multumit ca exista pentru a mai avea si serviciile secrete ce face in timpul liber si pentru faptul ca duc peste hotare faima Rusiei, care doreste sa-si mentina renumele si nu are nicio durere in a-si arata pe fata intentiile. Cu alte cuvinte, Medvedev ne-a dat putin peste nas si a aratat, inca odata, ca Mama Rusie nu se sinchiseste de parerile si actiunile Uniunii Europene si face tot ce vrea ea.
Dar partea cea mai savuroasa vine chiar acum: "Opoziţia rusă a sperat că venirea la Kremlin a lui Medvedev va aduce schimbări după cei opt ani de mandat ai lui Vladimir Putin, criticat de comunitatea internaţională pentru încălcarea drepturilor omului în Rusia. El a promis de altfel că va lupta pentru o justiţie independentă şi transparentă." (sursa Mediafax). Si fraza nu apare numai aici... Pe cei din Rusia ii inteleg sa gandeasca astfel (si chiar daca nu o gandesc sunt nevoiti sa o spuna), dar pana la a prezenta aceste convingeri la fel si la noi ar trebui sa fie o cale lunga, una atat de scurta. La noi, Medvedev inca este privit ca fiind inconjurat de o aura de sfant.
Si totusi, sa nu uitam de Anna Politkovskaia, Anastasia Baburova si multi alti ziaristi si luptatori impotriva regimului, care si-au dat viata pentru a demasca ororile si mediul de trai mizer din Rusia.

Pentru ca nu am putut sa postez altfel, iata aici o comparatie foarte buna facuta de BBC (un mic filmulet), iar apoi urmariti si videoclipul unei trupe ucrainiene, care apare in colajul facut de BBC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu