21 aprilie 2009

Sporturi nationale in zi de sarbatoare

Am asistat zilele trecute la o discutie foarte interesanta, cand cineva povestea cazul unei persoane plecate in Canada, a carei mama ramasa in Romania nu intelegea de ce odorul ei a plecat de aici, unde avea "tot ce ii trebuie", intr-o tara plina de straini, unde are numai o casa si o masina. Singurul lucru pe care l-am zis in momentul in care am auzit aceasta conversatie a fost "stilul de trai" si toata lumea si-a intors privirile catre mine. Stilul de trai, modalitatea de viata, conceptiile si regulile dupa care ne ghidam, asta este ceea ce ne face sa ne simtim mai bine intr-un loc si mai rau in altul, nu o casa si o masina. Diferenta dintre noi si Canada este pe putin de cateva sute de ani si aici nu ma refer la atestare istorica sau mai stiu eu ce, ci la civilizatie, la mentalitatea oamenilor. Cuvintele mele s-au materializat foarte repede, in aceeasi zi, la doar cateva ore distanta de acea discutie, unde raspunsul meu parea din alta lume.

Pentru ca era frumos afara am iesit din nou sa ma plimb prin parc, iar peisajul care mi s-a infatisat a fost mai mult decat horror, daca exista asa ceva. Horror show, ca sa revin la expresia ce imi place si pe care un personaj al unei carti o folosea frecvent. Asta e, horror show e cea mai buna descriere a ceea ce am vazut si care m-a determinat sa-mi doresc mai mult ca oricand sa stau inchisa in casa, in lumea mea.

Parcul ce cu o zi inainte era extrem de frumos, plin de verdeata si linistitor, unde m-am plimbat cateva ore fara sa simt cum trece timpul, acum se transformase in scena unui veritabil circ, unde intalnesti laolalta cele mai ciudate personaje.
La tot pasul intalneai o amestecatura ciudata de oameni cu pielea mai colorata :), asta ca sa nu zica cineva ca ma iau de unii si de altii, chiar daca asa este, de tineri care probabil incercau sa-si faca loc in curentul emo, de batrani intrigati, de adulti imaturi, de sportivi iritati ca nu aveau unde sa "ruleze", de oameni imbracati in hainele cele bune, de sarbatoare (ca doar a fost Pastele), iar daca am uitat pe cineva sa ma ierte, probabil a fost mult prea neinteresant pentru mine.

Insa toata aceasta adunatura avea cateva lucruri in comun: injuraturile, muzica data tare care rasuna ingrozitor din prea micile boxe de la telefoane si semintele (care pe buna dreptate si-au capatat numele de sport national al Romaniei). Tone de seminte si de injuraturi, de coji scuipate in scarba pe unde se nimereste, chiar si pe alti oameni, de ambalaje aruncate te miri unde, ca sa nu mai spun de mirosuri ingrozitoare ce te izbeau in momentul in care treceai pe langa cineva.

Si ca sa revin de unde am plecat... In asemenea conditii, oare nu ai prefera sa traiesti in alta tara, mai civilizata, chiar daca aici "ai tot ce iti trebuie"? Pentru ca, asa cum am mai zis, nu totul se reduce la o casa si o masina.

2 comentarii:

  1. de acord cu idea. daca sunt mai fericit aici sunt din cauza oamenilor si a modului in care se poarta, nu din cauza venitului. desi si venitul ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru vizita, te mai astept pe la mine. Bineinteles ca si venitul ajuta, nu este deloc de neglijat, dar eu personal as prefera sa traiesc printre oameni civilizati, asta nu inseamna ca toata lumea isi doreste acelasi lucru.

    RăspundețiȘtergere