9 decembrie 2009

Lectura din metrou

Probabil fac parte din persoanele mai norocoase care fac putin pana la locul de munca si care se trezesc mai tarziu decat altii, dar mai devreme decat ceilalti. Si pentru ca nu am chef sa ma enervez in fiecare zi, aleg cea mai facila metoda de transport - metroul. Rapid, nu foarte curat, dar mai curat decat RATB-ul, si mai putin costisitor decat masina proprie (cu care am facut zilele trecute niste depasiri de camioane pe serpentine de ziceai ca sunt in NFS). Sope, drumul meu de zi cu zi este cam acelasi, asta daca nu-mi tuna mintea sa merg prin oras dupa munci. Dimineata in metrou, dupa-amiaza in metrou. Si cum oamenii se plictisesc in metrou, fiecare isi gaseste o ocupatie. Pot spune cu mandrie ca pana ajung la munca deja am facut revista presei in metrou, nici nu mai trebuie sa astept sa se incarce paginile ziarelor pe net. Oricum, nu ca raman cu ceva din revista presei din metrou, deoarece majoritatea nu citesc decat Click, Cancan si Libertatea, iar pentru mine aceste ziare nu sunt altceva decat imagini care iti atrag ochii. Altii prefera sa asculte muzica, ceea ce mai fac si eu din uneori, in special atunci cand nu vreau sa aud comentariile badaranilor de "uite-o si pe asta", "cum e imbracata aia", "papusa ai nr de telefon", "ce mai faci draguta" sau "parca te cunosc de undeva".
Insa cea mai mare nedumerire a mea este cum poti citi o carte in metrou. Am incercat si eu acest sport extrem de cateva ori, mai mult din curiozitate. Pur si simplu eu nu inteleg nimic din ce citesc in metrou pentru ca mereu se gaseste o tanti care sa-si dezvaluie reteta secreta de ciorba sau ii povesteste "'lu colega" ce a zis alta colega sau ce face "ala micu'" la scoala. Nu inteleg cum citesc oamenii aia multi carti in metrou si par foarte prinsi de lectura, mai ca zici ca sunt la biblioteca sau intr-un colt retras unde exista numai ei si cartea. La mine nu s-a imbinat deloc Kafka sau Kant cu supa de galuste si ciorbita de perisoare.

3 comentarii:

  1. Eu am reusit sa inteleg cartile pe care le citeam in metrou(asta cand circulam cu acest mijloc de transport). Cand citesc ma detasez de lumea reala si chiar nu ma deranjeaza lumea din jurul meu. Am reusit si in tramvai unde stii ca e forte multa galagie.

    RăspundețiȘtergere
  2. La inceput si mie mi-a fost greu sa citesc in metrou pentru ca imi era greu sa ma concentrez cu toate zgomotele din jur care imi distrageau atentia (fie retete, fie muzica ce se auzea din castile celor din preajma mea, etc). Si totusi...petrecandu-mi cam 25 de minute / drum spre munca (total 50 de minute) numai in metrou, am realizat ca acel timp era pacat sa fie pierdut ascultand fara sa vreau discutiile sterile ale celor din jur sau privindu-i pe cei din jurul meu. Si asa mi-am "educat" atentia si concentrarea, iar dupa vreo doua saptamani deja nu mai aveam probleme...De atunci umblu mereu cu cate o carte in poseta si daca nu am timp acasa sa mai citesc cate ceva, macar sunt multumita ca nu a trecut ziua fara sa ma fi imbogatit spiritual cu noi intamplari din cartile mele preferate. :)

    Am scris si eu o serie de articole legate de diverse momente pe care le-am "trait" la metrou (sunt in sectiunea "Calatorii" de pe blogul meu).

    Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ei,Irina,"cărţile de metrou", in special cele din colecţiile Adevărul au devenit adevărate "ziare de metrou". Şi eu ca şi tine nu inteleg cum oamenii au o asa mare putere de intelegere, citind cărti de Dostoyevsky, Kafka, Orwell, Sartre sau cine ştie ce carte bună ce trebuie citită in intimitatea ta, digerată apoi, nu in metrou spre serviciu unde numai la carte nu-ţi va sta gandul...sau cine ştie,poate din cauza a prea multor filosofi nu mai dam randament ca societate(imi cer scuze pt cei ce cu adevărat se ocupa de filosofat). Nu zic ca nu se poate citi o carte in metrou, dar nu orice carte, doar cele scrise de sandra brown sau asemănătoare...
    P.S.: pentru cei ce citesc in metrou...mai bine luati un ziar decat sa transformati o carte buna in ziar, caci semnificatia cărtii nu o veti prinde niciodata in metrou...iar dacă exista cineva ce, in toata agitatia, gălăgia şi mitocănia mijoacelor de transport prinde estenta unei carti bune, atunci toată stima din partea mea are.

    RăspundețiȘtergere