2 septembrie 2009

Romania vazuta prin ochii strainilor

Dupa ce Madonna ne-a dat lectii de rasism si ce o mai vrut ea acolo sa faca si ne-am facut cunoscuti in lumea larga pentru ca am huiduit-o pe diva, ajungem din nou in atentia strainilor. Tot pe tema tiganii din Romania. In general BBC are reportaje bune, bine documentate in cele mai multe cazuri si, se vede, destul de muncite. Si acesta este la fel, doar ca ne priveste in mod direct. Asa ca incep cu cel mai important paragraf din reportaj: "The roots of the problem lie in Romania, where Roma have faced discrimination and hostility for generations." (Radacinile problemei, [adica a copiilor trimisi la cersit de unele clanuri] se afla in Romania, unde rromii sunt discriminati si traiesc intr-un mediu ostil de generatii intregi). Reportajul se invarte in jurul cazurilor semnalate in Italia si Spania, unde copiii sunt folositi la gainarii sau cersetorie. Dupa ce reusesc sa obtina un anumit profit pe zi, acestia sunt batuti daca incearca sa pastreze o parte din bani pentru ei sau daca nu au adus o suma mai mare. In timp ce politia din cele doua tari nu poate face nimic intrucat legea nu permite, BBC face reportaje iar numele Romaniei este din nou patat. Dar probabil cea mai grava problema este aceea ca "Poverty among the Roma is widespread." (Saracia este rapsandita in randul rromilor). Adica ar trebui sa ne asteptam la ceva si mai rau, nu? Sau ce ar trebui sa intelegem din asta?
Avem si un filmulet aici.

4 comentarii:

  1. Romania, din pacate pentru noi, este vazuta ca fiind o tara de rromi si atat, ceilalti nu suntem decat niste "persecutori" ai acestora...Trist.
    Frumos articol!

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate asa este. O realitate trista din care facem parte si din care nu cred ca vom putea iesi prea curand. Multumesc pentru aprecieri si te mai astept pe la mine!

    RăspundețiȘtergere
  3. minciunile astea nedrepte fata de noi n-o sa-i determine pe rromi sa-si trimita copiii la scoala,sa faca mai putini copii ca sa-i poata ingriji,sa nu mai foloseasca bataia ca principala metoda de educatie.imi cer scuze,pe "acei" rromi.tot noi,aia intoleranti,trebuie sa-i educam,sa lasam de la noi,sa nu ne punem rau cu ei.in relatia cu tiganii am invatam ca daca nu ai demnitate,te calca in picioare fara drept de apel.si asta e o lectie,de ce nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, este o lectie de viata, dar care nu se mai termina. Cred ca este o lectie mult prea dura, pe care nimeni nu ar vrea sa o invete.

    RăspundețiȘtergere