23 iulie 2009

Baietii de la Foton

Am plecat zilele trecute in supermarket sa cumpar una, alta, si ajunsa in fata raionului de electrice m-a furat peisajul ca de obicei. Pentru ca aveam de gand sa-mi achizitionez cateva accesorii pentru aparatul foto mi-au picat ochii pe un incarcator de acumulatori mai rasarit. Ideea este ca vroiam unul care sa si descarce acumulatorii si sa ii incarce intr-un timp mai scurt. Asa ca cercetez atenta oferta si achizitionez pana la urma un incarcator Foton Procharge, pe care scria mare si frumos ca suporta mai multe tipuri de acumulatori, ca incarca in maxim 3 ore si ca are functia de descarcare. Plec acasa mandra de achizitia facuta si, ca tot omul, desfac pachetul ca sa vad ce poate face produsul. Bag acumulatorii si ce sa vezi...nema descarcare. In instructiuni scria ce se petrece la descarcare, la incarcare si la terminare, insa aparatul nu facea de nicio culoare primul pas. Dau repede search pe Google sa vad care-i treaba. Gasesc site-ul firmei. Firma romaneasca despre care am mai gasit pe Google ca ce buna e si articole de lauda cum ca s-a ridicat repede si bine pe piata. La sectiunea incarcatori, modelul meu nu are nicio specificatie, in comparatie cu alte modele, asa ca, iritata si enervata, ma apuc sa le scriu celor de la Foton. Baietii prompti la mailuri, nu ma pot plange, mi-au si raspuns:

"Buna ziua,

Dupa cum este specificat si in fisa tehnica (poate nu suficient de clar insa), descarcarea se face automat in cazul selectarii optiunii NiCd. Practic doar acumulatorii Nichel-Cadmiu au nevoie de cicluri complete de incarcare-descarcare pentru evitarea instalarii efectului de memorie (care ar reduce prematur capacitatea acumulatorilor). Din ratiuni ecologice, comercializarea acumulatorilor NiCd nu mai este permisa in Uniunea Europeana, toti acumulatorii pe care ii veti gasi astazi pe piata fiind NiMH. Aceasta chimie nu are nevoie de descarcare, deoarece nu prezinta efect de memorie. Va multumesc pentru ca ati ales un produs Foton si va stam in continuare la dispozitie pentru orice intrebare. O zi buna, X-ulescu".

Cu alte cuvinte astialalti din strainataturi de ofera incarcatoare cu optiune de descarcare pentru bateriile NiMH sunt cam prosti de felul lor, ca de fapt nici nu ai nevoie de asta, insa avem nevoie de descarcare pentru niste acumulatori care nici macar nu se mai comercializeaza. Pai bine mai baieti, asa ati urcat voi rapid pe piata? Informand incomplet consumatorii? Ca sa aflu ce face un amarat de incarcator trebuie sa scriu la companie?? Ca pe fisa tehnica zau ca eu n-am gasit scris asa ceva, ba mai bine, mai si recunoasteti ca "nu este suficient de clar" explicat. Pai atunci schimbati naibii ambalajul si specificati clar: "DESCARCA NUMAI NiCd". Din pacate, m-am lamurit inca o data cum e cu produsele romanesti.

Un comentariu:

  1. Este imposibil ca sa nu fi primit odata cu acest incarcator si o fisa tehnica (dispun de unul identic) si in cutie avea asa ceva (oricum fisa tehnica se gaseste in format *.pdf pe net). Pe de alta parte incarcatorul are un mic comutator cu 3 pozitii pe care scrie clar NiCd, NiMH si Alkalin. Numai in pozitia NiCd functioneza si descarcarea si probabil a fost lasata si aceasta optiune in eventualitatea ca mai exista cineva care folosete acest tip de acumulatori. Presupun ca nu au scris chiar totul pe cutie pentru ca au considerat ca cine cumpara asa ceva are un minim de cunostiinte tehnice :). Probabil ca nu au scris, cum se intampla cu unele produse electronice din occident, in care se precizeaza si faptul ca inainte de a porni aparatul acesta trebuie bagat in priza, si are desenat si stecherul ca sa stie omul ce trebuie bagat in priza, pentru ca se considera ca romanul e mai istet decat altii

    RăspundețiȘtergere