5 aprilie 2011

Apusul cartilor sau nu??

   Lumea inca mai citeste cu drag si spor, asa cum imi place si mie sa fac. Dar oare cat timp vom mai citi carti tiparite? Ne indreptam catre ceva complet tehnologizat sau vor exista mereu printuri?


19 comentarii:

  1. Mie imi place sa cred ca mereu va exista posibilitatea sa "tii strans" intre degete filele care iti ofera incantare

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristi si eu am aceeasi parere. Oricata tehnologie ar fi, sa citesti o carte e ceva mai intimd decat o poveste ascultata in casti sau file de paini pe laptop.

    Intre carte si om se creeaza o legatura :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca vom citi si una si alta. Acasa vom avea bibliteca pe care ne-o dorim, cu cartile tiparite, iar cand vom pleca in vacanta sau vom fi plecati la drum, ne vom delecta si cu varianta electronica. Nu cred ca e-book-urile vor domina, ci doar isi vor face loc in viata noastra si vor incuraja lectura, mai ales printre cei mai tineri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca, in ciuda tehnologizarii din ce in ce mai invadatoare, cartile nu vor deveni niciodata ceva perimat. Nu cred ca oamenii vor deveni atat de blazati incat sa nu caute evadarea in alte lumi si in alte cuvinte. Iar cartile electronice nu vor avea niciodata farmecul cartilor tiparite. Sa citesti o carte este o experienta a tuturor simturilor: fosnetul paginilor, textura lor intre degetele tale, parfumul specific. Plus, momentul meu preferat: cand inchizi pentru ultima data copertile unei carti, dupa ce ai terminat-o.

    RăspundețiȘtergere
  5. O lume fara carti scrise mi-o imaginez doar in contextul in care copiii nu vor mai invata sa scrie in clasa I decat cu tastele. Atunci am invatat sa luam contact permanent cu foile de caiet, respectiv de carte. Si o lume ASA suna absurd, ar insemna ingradirea personalitatii, creativitatii si moartea noastra ca fiinte independente, diferite unul de celalalt. Nu cred in disparitia cartilor. Apoi, am de mica dorinta de a avea propria biblioteca si acum o vad crescand de la an la an. Este o realizare.

    RăspundețiȘtergere
  6. "Cărţile care te ajută cel mai mult sunt cele care te fac să gândeşti cel mai mult. Cel mai greu înveţi când citeşti cărţi uşoare; dar o carte extraordinară care vine de la un gânditor remarcabil este o corabie a gândirii, plină la refuz cu adevăr şi frumuseţe." spunea : Theodore Parker

    Problema este legata strict de carti ca obiecte pentru fiindca a citi o carte este mult mai simplu acum ,pe internet,si totusi chiar daca nu se mai cumpara nici cele virtuale nu sunt prea accesate . Explozia de filme si informatii de pe internet este atat de mare incat citirea unei carti intregi a cazut in desuet.
    Si totusi nu este o regula chiar daca numarul cititorilor a scazut drastic.Inca sunt oameni "setosi" de cultura problema este ca varsta acestora este in crestere .

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce faina ii cea de-a doua poza!

    Si eu cred ca nu o sa dispara cartile. In viitorul apropiat, cel putin. Iar asta din multe motive. Unele sunt cele enumerate mai sus. Ar mai fi si faptul ca unora nu le e deloc comod sa citeasca pe internet [pe mine, de exemplu, ma dor cumplit ochii daca citesc mai mult de doua-trei pagini de Word pe net], ca nu e comod sa ai mereu laptopul sau netbookul dupa tine [iar iPad-ul si iPhone-ul, precum si alte gadget-uri similare, desi sunt potrivite pentru citit si sunt portabile, nu si le permite toata lumea].
    Nu cred ca o sa dispara cartile prea curand. Ar fi foarte ciudat sa fie asa.

    RăspundețiȘtergere
  8. numai cel de sus stie ce se va intimpla,dar,nu-mi inchipui viata fara carti

    RăspundețiȘtergere
  9. Cărţile nu vor dispărea niciodată. Nu toţi suntem în stare să citim atât de mult în monitoare. Iar in chestii cu diagonala mai mică de 15 inci eu nu am să mă holbez niciodată. Deja am două perechi de ochelari.
    Fotografia e superbă!

    RăspundețiȘtergere
  10. Pretty pictures! Mai ales a doua este foarte reusita. Iar cartea a fost si este o inventie reusita. Cred ca nimeni, care iubeste cu adevarat sa citeasca de pe hartie, nu va renunta la ea. Eu n-as concepe asa ceva. Mai ales ca primul lucru pe care il fac cand deschid o carte este sa o miros. Cu cat e mai veche, cu atat mai bine miroase :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu una nu pot sa citesc carti virtuale...prefer coperta, pagina, mirosul de carte veche sau noua si prefer sa stau cu cartea in mana pe fotoliu, cu o gurita de cafea...sau eventual in aer liber....

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu sunt de moda veche... nu pot citi carti-electronice. Eu trebuie sa am cartea în mâna, sa rasfoiesc, îmi place sa merg în librarie, sa ma consult cu librareasa... ah, sper ca tehnica sa nu mearga asa repede, si generatia mea sa nu fie nevoita sa treaca pe e-book!

    RăspundețiȘtergere
  13. Se pare ca toti cititorii mei sunt gand la gand cu mine. Ma bucur sa vad asta! Si mie imi place sa simt mirosul cartilor, sa simt fosnetul paginilor, sa sorb un ceai cand citesc o carte buna, sa intru in librarie si sa rasfoiesc cartile, sa simt mirosul cartilor noi (ma innebuneste acest miros si imi place mai mult decat mirosul de carte veche)... ati inteles voi ideea.
    Si ma bucur sa vad ca oamenii nu isi doresc sa lectureze carti electronice, pentru ca este frumos sa avem o biblioteca reala, nu virtuala. Nu stiu daca asta tine de cultura noastra, a romanilor, dar am observat ca la noi in tara e-book-urile prind foarte greu la public. Poate de vina sunt si finantele, mai ales acum, cand o carte reala a ajuns sa fie accesibila ca pret oricui si ne confruntam si cu o avalansa de carti aparute cu ziare.
    Nici eu nu pot sa citesc o carte in format electronic din cauza ca ma dor ochii, ca monitoarele mi-au distrus vederea si m-au determinat sa port ochelari si pentru ca mi se pare un format obositor, nu odihnitor, asa cum ar trebui sa fie un hobby. Cu toate acestea, nu stim ce ne rezerva viitorul. Poate copiii nostri vor umbla cu Kindle-ul sau iPad-ul in buzunar... Oricum ar fi, eu ca urez spor la citit!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. @Alina (2) - Nu stiu daca disparitia cartilor in formatul lor actual ar insemna neaparat ingradirea personalitatii. In definitiv, putem opta si in virtual ce sa citim sau cand sa citim, nu ne impune nimeni nimic. Cat despre pierderea independentei, cred ca ne-am pierdut-o de mult. Suntem urmariti in tot ce facem, prin carduri, prin conexiunea la Internet, prin paginile accesate, prin abonamentele electronice de RATB, prin telefonul mobil, etc., etc.

    RăspundețiȘtergere
  15. @soriN - Multumesc in primul rand pentru citat, se potriveste la fix si este perfect adevarat. Cred ca aceasta este adevarata problema cu care ne confruntam - cresterea varstei persoanelor interesate de cultura... Parca din ce in ce mai putini tineri citesc.. stiu citate numai din "manelisti" sau "vedete" celebre.

    RăspundețiȘtergere
  16. @ Ioana si Anutza - Multumesc pentru aprecierile legate de fotografii :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Cand citesc o carte imi place sa-i simt paginile si sa-i miros randurile. Carte citita fila cu fila iti deschide nu numai mintea ci si inima.
    Vreau carti adevarate!

    Cealalta varianta e pentru situatii de..criza(timp,bani:).

    RăspundețiȘtergere
  18. @Angie - Nu stiu daca "celalta varianta" este neaparat epntru situatii de criza. Asa cum am scris si mai sus, cel putin pentru noi, cei de aici din tara, este mai scump sa achizitionat un e-book decat daca am lua o carte. Cat despre timp, acum sa fiu sincera, eu imi car cartea peste tot cu mine si knd apuc un moment de respiro o deschid. Poate criza de spatiu... cu e-book-urile scutim din volum si transportam mai usor.

    RăspundețiȘtergere